NAŠE SORTE - OPŠIRNIJE

POŠIP

Autohtona sorta koja je dala prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, davne 1967. godine. Potječe s otoka Korčule, gdje na položajima Smokvica i Čara daje vina vrhunske kvalitete. Postoje dvije priče kako je nastalo ime Pošip. Prema jednoj, razlog su izdužene šiljaste bobice koje podsjećaju na ''šip'', korčulanski naziv za kramp. A prema drugoj priči ime je nastalo jer je prva loza Pošipa pronađena razvijenih mladica uz šipak.

Svojstva sorte: Vršci mladica su udičasti, svijetlozelene ili žućkasto – svijetlozelene boje. Mladica je snažna, okrugla do malo eliptična i slabo rebrasta. Svijetlozelene je boje, dok se s osunčane strane protežu blago rumene nijanse, potpuno je gola. Cvijet je dvospolan. Lice lista je glatko, golo, svijetlozeleno, a naličje blijedozeleno, s rebrastom nervaturom i golo.
Zreli grozd je srednje velik do velik, stožast, krilat, razgranat i rastresit s dva do tri krilca.
Bobice su jajolike, pri vrhu ušiljene, od zeleno žute preko zlatnožute do jantarne boje kožice što ovisi o bujnosti, položaju grozda na trsu i vremenu berbe. Kožica je tanka, poluprozirna, mesnata, sočnog i slatkog mesa, specifične užitne sortne arome.

Svojstva vina: Vina su obično jaka, puna, zlatnožute boje. Sortna aroma je ugodna i prepoznatljiva. Skladnih alkohola i kiselina, te se dobiva svježe i harmonično vino.