NAŠE SORTE - OPŠIRNIJE

MERLOT

Jedna od najpoznatijih francuskih sorata, uzgaja se podjednako dobro na južnoj i na sjevernoj polutci. Najčešće ga nalazimo u tradicionalnim bordoškim kupažama s Cabernet Sauvignonom i Cabernet Francom. Iako kao samostalna sorta dominira na području Saint-Emiliona i Pomerola, odakle i potječe. Sinonimi su mu Merlau, PlantMedoc.

Svojstva sorte: Srednje bujna, jakog vegetativnog potencijala. Da bi se postigli zadovoljavajući prinosi reže se na dugo rodno drvo. Prilagođen je na različite tipove tla i klime, ali ne podnosi jako toplu i sušnu klimu osim ako se vrši navodnjavanje. Relativno je umjerenog prinosa, ali postoji potreba za prorjeđivanjem grozdova ako dođe do bujnijeg rasta.
Grozd je srednje krupan ili sitan, konusnog ili cilindrično-konusnog oblika, često sa jednim krilcem. Bobice su sitne ili srednje krupne, okrugle, sa srednje debelom ili debelom pokožicom tamnoplave boje.

Svojstva vina: Može nakupiti dobre količine šećera, od 20 do 24 %, ali i kiselina od 7 do 9 g/l. Daje strukturna i puna vina zaobljenih tanina, voćnih aroma trešnje, maline i šljive.