NAŠE SORTE - OPŠIRNIJE

TOURIGA NACIONAL

Autohtona i vodeća portugalska crna sorta. Sinonimi su joj Turiga, Tinta de Dao, Touriga Fina, Bical Tinto, Mortagua, Touriga Antiga. Najrasprostranjenija sorta u portugalskim regijama Dao i Douro. Najpoznatija je sorta za proizvodnju najboljeg portugalskog desertnog vina - Porto. Uspijeva u suhim vinorodnim područjima, te njeno grožđe uz sposobnost nakupljanja šećera, ukupne kiselosti i taninskih spojeva sadrži i aromatske spojeve koji podsjećaju na šumsko bobičasto voće. Cijenjena je i u drugim vinogradarskim područjima Portugala, ali i na drugim kontinentima (Južnoafrička Republika i Australija) gdje se njeguje proizvodnja vina sličnih portu.

Svojstva sorte: Bujnog i snažnog rasta. Naviknuta je na žestoke vrućine na strmim kamenitim viogradima. Najčešći oblik uzgoja je Guyot, te treba oštar rez da bi se rast držao pod kontrolom. Nasuprot bujnom rastu, rodnost joj je prilično slaba. Grozdovi su srednji do mali, tamno plavih bobica.

Svojstva vina: Unatoč slabijoj rodnosti odlična je sorta za kupažu, daje rubinski crvena vina, jakih tanina i kompleksne arome bobičastog voća, čokolade, duhana, crnog čaja i ljubičice.