NAŠE SORTE - OPŠIRNIJE

SYRAH

Odnosno Shiraz, kako ga nazivaju u Australiji, Novom Zelandu, Južnoafričkoj Republici i Kanadi. Sorta potječe iz Francuske. Dugo vremena ova sorta je bila zapostavljena, a danas je jedna od najuzgajivanijih u svijetu.

Svojstva sorte: Syrah je sorta koja najbolje rezultate daje na toplim strukturnim tlima, s dobrim kapacitetom za vodu u uvjetima tople klime. Redovite je oplodnje i osrednje rodnosti. Vršci mladica su uspravni, spljošteni, paučinasto bijeli s karmin crvenkastim rubovima. Odrasli list je srednje velik, okrugao, peterodijelan s dubokim sinusima. Lice je blistavo zeleno, a naličje svjetlije, rijetko paučinasto. Zreo grozd je srednje velik, cilindričan, najčešće izdužen, kompaktan, do koljenca odrvenjele izdužene peteljke. Zrele bobice su okrugle do ovalne, srednje velike do male, izrazito tamnoplavo obojene. Meso je sočno, slatko i užitno.

Svojstva vina: Nakuplja 18-25% sladora, s ukupnom kiselošću od 6,0 do 8,0 g/l. Daje snažna, ekstraktna, obojena vina prikladna i za kupažu. Vina su vrlo aromatizirana s izraženom punoćom okusa. Aroma Syraha može uključivati bilo koje grimizno voće: borovnice, crni ribiz, višnje, šljive, a o aromi često varira i boja vina, obično od iznimno tamnog do crvenog vina. Egzotični okusi mogu uključivati đumbir, tamnu čokoladu, često i cvjetne nijanse.