fbpx

Večer Ljubuških Vina – Što to ima u hercegovačkom kršu!

Ljubuška večer vina - najava događanja

Ljubuška općina se može pohvaliti bogatim kulturnim sadržajem i povijesnom baštinom.Trebižat, Kravica, Koćuša, Tvrđava Herceg Stjepana, Humački muzej, stećci…

Neizmjerno bogatstvo naizgled škrte zemlje.

Ljubuški kraj od davnina poznat je po teškom radu, sadnji duhana, vinove loze i poljoprivrednih dobara. Poznati smo i po sportu, ljekovitim travama, maslinovu ulju i ostalim kulturama.

Svoje mjesto pod suncem pronašla je i vinova loza. Ponosni smo na naš kraj i sve što nam je priroda darovala.

Photo Credit: Službena stranica grada Ljubuškog (https://www.ljubuski.ba/hr/)

Udruga vinogradara i vinara Ljubuški

Sada već stoljetna tradicija, Ljubuškog kraja, uzgajanje vinove loze i pripravljanja vina okrunjena je Udrugom vinogradara i vinara Ljubuški.

Udrugu vinogradara i vina Ljubuški čine sada već etablirani vinari redom: Vino Milas, Vinarija Buntić, Podrumi Begić, Vinarija Majić, Vinogradi Nuić, Obiteljski podrum Sušac, Vinarija obitelji Škegro te Vinarija Keža.

Nadamo se da će udruga brojati još više članova kroz godine.

Cilj nam je biti primjer, trudom, radom i zalaganjem ohrabriti mlade ljude kako bi nastavili tradiciju proizvodnje vina.

Osnivanje udruge bio je logičan slijed Ljubuških vinara, obzirom na značajne plasmane na posljednjem svjetskom natjecanju gdje je Bosna i Hercegovina zasjala i odnijela veliki broj „Decanter“ odličja sve redom vina iz Ljubuškog kraja.

Nadamo se da će osnivanje udruge vinara vratiti sjaj vinogradarstvu Ljubuške općine i Hercegovine. Nakon proteklih neslavnih godina za vinogradarstvo u našoj općini, sada se iskreno nadamo kako će ova udruga postaviti nove temelje za uspjeh i vrhunska vina u našim krajevima.

Kako bi proslavili dosadašnje uspjehe i rad, udruga organizira manifestaciju „Kušaj Ljubuška vina“ koja će se održati u četvrtak, 12.08.2021., s početkom u 20:30 sati u hotelu Bigeste.

Kušaj Ljubuška vina

Pozivamo sve zainteresirane sugrađane i sugrađanke da nas počaste svojim dolaskom i kušaju hercegovačka vina! Nadamo se da ćete nas posjetiti u velikom broju, pronaći vino koje vam najbolje odgovara i uživati u zajedničkom druženju.

Svi vinari vas s veseljem očekuju!

Nešto više o vinarima koji izlažu na manifestaciji...

U nastavku teksta pročitajte koje su vinarije izlagači vina na manifestaciji „ Kušaj Ljubuška vina“.

vinarijabuntic
Vinarija Buntić

Obitelj Buntić ima tradiciju koja seže iz 1921. godine. Današnja vinarija proizvede do 50 000 butelja u svojim podrumima a za proizvodnju zaslužne su čak tri generacije obitelji Buntić. Više o vinima obitelji Buntić pročitajte na: linku

Podrumi Begić

Još jedna divna obiteljska priča, tradicija prenesena s djeda na unuke. Polje „Rastok“ selo Prolog. Ljubav prema vinogradarstvu koja koristi samo ono najbolje iz mjesta gdje se Hercegovina sljubljuje s Dalmacijom. Više o podrumima Begić pročitajte na: linku.

Vinarija Majić

Vinarija Majić najmlađa je vinarija u udruzi. Kultivacija vinograda započela je 2019. godine na Cernu – općina Ljubuški. S nestrpljenjem očekujemo njihova prva vina..Njihov profil možete pogledati na ovom linku.

Vino Milas

Vinarija Milas na tržištu je aktivna desetak godina, premda tradicija proizvodnje vina u obitelji seže daleko u prošlost. Uz znanje i stručnost modernih tehnologija stvaraju vina pod sloganom -Tradicija vječna inspiracija. Više o vinima Milas pročitajte na: linku.

susacvinogradi
Obiteljski podrum Sušac

Ljubuško Cerno okruženo vinogradima koji se nalaze na brdovitoj visoravni. Obitelj Sušac ulaže mnogo truda za oživljavanje autentičnog hercegovačkog ambijenta. Svakako kušajte njihova vina, osjetit ćete sklad čovjeka, sunca, kamena i vinove loze u čaši.

Vinarija obitelji Škegro

Priča obitelji Škegro prenosi tradiciju s koljena na koljeno. Ljubav prema vinu pretočila se u posao u kojem se istinski uživa. Moderan pristup tradicionalnom glavne su smjernice vinarije Škegro. Više o vinima vinarije Škegro pročitajte na: linku.

vinarijakeza
Vinarija Keža

Početkom 2000-tih godina kreće razvoj vinarije Keža. Studenci nedaleko od vodopada Kravica dobivaju vinograde s ciljem proizvodnje vrhunskih vina od autohtoni i svjetski sorti uz pomoć moderne tehnologije. Više o vinariji Keža pročitajte na: linku.

vinogradinuiclogo
Vinogradi Nuić

Povijest Vinograda Nuić započinje 2004. godine kada je kultiviran iznimno lijep položaj Orlovac…više o nama na web stranici – o nama

Mi ćemo samo dodati da dijelimo jednak žar i energiju kao naše kolege.

Vinogradarstvo, vino i Hercegovina naš su život.

S veseljem očekujemo vaš dolazak!

Živjeli

Vinogradi Nuić

Previous Post

Tko je sommelier – i što on zapravo radi?

Next Post

Dobrobiti crvenog vina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top