fbpx

Mala škola vinskog bontona

U vinu se uživa, upravo zato s njim treba postupati s posebnom pažnjom, postoji nekoliko pravila kako bi se iskoristilo najbolje što ono može pružiti. 

Zamislimo da ste pozvali drage goste na večeru. Večeru ste smislili no, koje vino ćete poslužiti? Imate li prigodne čaše za bijelo ili crno vino? Želite biti pravi domaćin i prezentirati vino na profesionalan način?  Ili pak idete u restoran, a niste sigurni koje vino izabrati uz jelo ili kako kušati vino? Nastavite čitati..

Vino i jelo

Staro bonton pravilo nalaže crno vino s divljači i crvenim mesom, a bijelo vino s bijelim mesom i ribljim menijem. Donosimo vam još detaljnije savjete kako bi pravilno servirali i združili vino i hranu.

Iako se uvijek možete pouzdati u staro bonton pravilo da crveno meso i divljač pašu s crnim, a bijelo i riba s bijelim vinima ili pak u sasvim novo da se u združivanju valja osloniti samo na vlastito nepce i procjenu, postoje i konkretniji savjeti pa stoga:

Predjela

Uz predjela se poslužuju laganija vina. Držite se toga da uz laganija predjela poslužite  suha bijela vina, rose-a ili pjenušca, a uz jača mesna predjela laganija crna vina.

Sirevi

Uz sireve sjajno idu slađa bijela vina, dok uz one intenzivnog okusa jača bijela vina. Sirevi blagog okusa mogu se lijepo sljubiti s crnim vinima.

Glavna jela

Bijela riba i plodovi mora – poslužuju se umjereno jaka bijela vina, brudeti i različita jela od plave ribe suha i crna vina.

Tjestenine s umacima na crveno (mesni) – crna vina, a s bijelim umacima i sirom srednje jaka bijela vina. Pizza se krasno sljubljuje s laganim mladim crnim vinima.

Deserti traže slatka vina, posebice voćni deserti nešto kiselija vina voćnih aroma.

Vino i temperatura

Svako vino ima optimalnu temperaturu ispijanja kod koje njegove osobine, mirisi i aroma najbolje dolaze do izražaja pa stoga:

Temperatura na kojoj se poslužuje određena vrsta vina:

Pjenušava vina poslužuju se ohlađena na temperaturi od 6°, a piju se na 8°C
Suha bijela vina i rose poslužuju se na temperaturi do 10°C, a konzumiraju se na 12°C
Mlado crveno vino se posluzuje na 15 stupnjeva C, a pije na 18°C
Staro crveno vino se servira na temp. od 17°C, a pije na 20°C

Vino se uvijek servira malo hladnije tako da tokom pijenja ono se zagrije na idealnu temperaturu.

"Ljudi su poput vina - ako s godinama postanu bolji, onda su vrlo kvalitetni"

-Philippe Bouvard

Vina i čaše

Za razliku od, na primjer, čaša za martini (čiji se rubovi naginju ”prema van”), vertikalni rubovi čaše za vino se naginju ”prema unutra”. To omogućava da se arome alkohola koncentriraju oko samog ruba čaše. To znači da, kada usmjerimo nos prema sredini čaše, oštrina etanola (alkohola) je smanjena, što čini arome vina ugodnijima.

Jedno od važnijih pravila bontona je poznavanje vrsta čaša u kojima poslužujete vino i njegova količina.

  • vino poslužujte u vinskim čašama u obliku tulipana (suženje na vrhu sprečava gubljenje arome) na stalku (držanje čaše za stalak sprječava zagrijavanje vina),
  • za crna vina odaberite veće čaše i od malo debljeg stakla nego za bijela, te pritom izbjegavajte one od zatamnjenog, obojenog i brušenog stakla, jer se u vinu uživa i očima,
  • crna vina u pravilu poslužujte u većim, pa i velikim čašama naglašenog trbušastog oblika i suženja prema vrhu, koje svojim oblikom čuvaju aromu koja se kod crnog vina brže otpušta,
  • bijela i rose vina poslužujte u sličnim, ali nešto manjim i užim čašama koje se u gornjem dijelu blaže sužavaju, a pjenušac u vrlo uskim i visokim čašama kako bi se mjehurići oslobađali uspravno i što dulje sačuvali,
  • čaše za vino nakon pranja dobro isperite i obrišite čistom kuhinjskom krpom kako bi uklonili ostatke deterdženta koji može škoditi aromi.
 
Pravilno držanje čaše

Jedno od osnovnih pravila vinskog bontona je kako se lijepo ponašati s čašom vina u ruci.

Osim ispravnog držanja, važno je da čaša ostane čista, pa se za stolom treba poslužiti ubrusom prije svakog gutljaja. Obavezno se čaša treba držati za nožicu. U nekim slučajevima, osobito kada se vino kuša stojeći, čaša se smije držati za podnožje. Pravilno držanje čaše ne zagrijava vaše vino, ne ostavlja otiske prstiju i omogućuje uvid ugostitelju u količinu vina kojom raspolažete.

Neprimjereno držanje je i znak neprimjerenog odnosa spram vina jer nije moguće uživati u izgledu i pojavnosti vina.
Drugo najvažnije: čaša nikad ne smije biti prazna!

Vino i ponašanje

Red je ako ste domaći večere ili nekog posebnog druženja da prije dolaska gostiju obavezno provjerite čaše, vino poslužite u originalnoj boci, a stolno pretočite u odgovarajuće posude. Prije no što ćete poslužiti vino svojim gostima kušajte ga i uvjerite se je li odgovarajuće kvalitete i temperature. 

Red je da je boca okrenuta s etiketom prema gore, kako bi bila vidljiva, a boca se ne smije naslanjati na čašu. Također pripazite na punjenje čaša, provjerite naše slikovne prikaze – kako bi uvijek znali koja mjera je dostatna i po bontonu ovisno o vinu i čaši. Čaše za pjenušac se pune do 3/4, čaše za crno vino do 1/3, a čaše za bijelo vino 1/2.

Kada služite novo drugačije vino, obavezno promijenite čaše. Ne dolijevajte vino u poluprazne čaše jer se u vinu uživa polako. Važno je znati da zvučno kucanje rezervirano samo za posebno svečane prilike, dok u svim ostalim slučajevima dovoljno je samo nečujno dotaknuti, odnosno prisloniti čašu jednu od drugu.

Kušanje vina u restoranu

Mnogim ljudima, naručivanje vina u restoranu probudi nervozu i strah kako neće izabrati pravo vino. Prvo se izabere jelo, teko onda odgovarajuće vino ili pak više njih. Što je više slijedova istodobno se poslužuju i bijelo i crno vino. 

Najskuplja vina nisu nužno i najbolja vina, a razgovor o cijeni vina nije tabu tema. Provjerite je li u vašem restoranu dostupna usluga točenja kvalitetnih i vrhunskih vina na čaše. 
 

Ugostitelj vam donosi vino i pokazuje čep. Na brzinu se pogleda etiketa, potvrdi odabir i zastane na godini berbe te poluglasno izgovori, kako bi zainteresirani registrirali taj podatak.

Otvaranje vina i provjera kvalitete

Slijedeći korak je otvaranje vina i provjera kvalitete, ugostitelj odčepi bocu i pomiriše čep. Nakon što pomiriše čep, trebao bi ga ostaviti na stolu kako bi i vi mogli pregledati čep, on bi trebao biti jednake boje i vlažan, suh i oštečen čep s neugodnim mirisom vjerojatno skriva pokvareno vino. U tom slučaju ugostitelj će vam donijeti novu bocu.

Slijedi kušanje vina. Prvo se gleda prema svijetlu da se ustanovi boja i bistroća. Čaša se protrese ili zavrti te se vino pomiriše. Gutlja vina diskretno se razlijeva u ustima i tako optače jezik, te se proguta. Nakon prihvaćanja vina ugostitelj toči vino gostima.


Kušanje vina i temelji vinskog bontona jednostavni su i brzo primjenjivi. Kad je vino u pitanju, nitko ne smije biti u grču, svi mogu uživati u pijenju vina.

Previous Post

Mundus Vini Summer Tasting

Next Post

Mala vinska škola pojmova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top