fbpx

Lokalitet, povijest i filozofija

Lokalitet

Vinogradi Nuić smješteni su u jugozapadnom dijelu Hercegovine, u mjestu Crnopod, između Međugorja i Ljubuškog, gdje se ponajviše uzgajaju autohtone sorte Žilavka i Blatina.
Vinogradi se prostiru na području od 35 ha, savršenih za uzgoj vinove loze, i to zahvaljujući:

  • krševitoj crvenici
  • nadmorskoj visini (140 metara)
  • ekspoziciji (jugozapadna)
  • blagoj zimi i sunčanim ljetima

Povijest

Povijest Vinograda Nuić započinje 2004. godine kada je kultiviran iznimno lijep položaj Orlovac. Vrijedne ruke predale su se krševitoj crvenici i na površini od 7 ha posađeno je preko 30 000 loza. Uz autohtone hercegovačke sorte Žilavku, Blatinu i Trnjak, tu su još posađene internacionalne sorte Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet i Plavac Mali.

Početkom 2008. godine na tržište izlaze tri vina: Žilavka, Blatina i Blatina Barrique. Te iste godine pomoću rovokopača ”Trencor” kultiviran je položaj Dugolaze, koji se nalazi na pola puta između sela Crnopod i Međugorja. Položaj se nalazi u nizini okruženoj bajkovitim brdima, kroz koje prolazi bura s Veleža i suši kamen od jutarnje rose.
Prije kultivacije položaj je bio krševita zaravan prekrivena tipičnim hercegovačkim raslinjem, od kojih možemo navesti šipak, draču, vrisak, kadulju, smilje i smreku. Danas mirisne note ovoga bilja nalazimo u vinima s tog položaja.

2009. godine na Dugolazama je posađeno 7 ha, a 2010. godine još 21 ha vinograda. Uz postojeće sorte prvi put su tu zasađene, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, te od bijelih, korčulanski Pošip.

Filozofija

Vinogradi Nuić su zamišljeni kao projekt koji se temelji na dva bitna uvjerenja:

  • Proizvodnja visokokvalitetnog grožđa, koja poštuje kompleksni ekosustav te predstavlja idealno stanište za prirodni uzgoj
  • Postizanje vrhunske kvalitete vina provjerenim metodama pomoću moderne tehnologije

Cilj nam je pratiti prirodu i njene zakone, omogućiti joj da nam pokaže svoji puni potencijal, a da pritom ne narušavamo ravnotežu i ne osiromašujemo tlo.

Scroll to top