fbpx

Da bismo bolje razumjeli vino i uživali u njemu, potrebno je upoznati se i s nekim pojmovima. Kratko ćemo navesti i opisati ono što mislimo da je važno.

Čak i ako niste ljubitelj vina, nije loše znati neke bitne pojmove i moći sudjelovati u razgovorima o vinima.

Alkohol

Alkohol je prirodni nusprodukt procesa fermentacije, koji dodaje osjećaj slatkoće za uravnoteženje kiselina i tanina u vinu.

Slast

Šećer, koji se prirodno nalazi u grožđu pomaže u podizanju niza okusa u vinu. Može dodati težinu i snagu kako bi vino dobilo glatku i bogatiju teksturu.

Kiselost

Ona pomaže u ekspresiji voćnih okusa vina, posebno u bijelim vinima. Međutim ako je nema dovoljno, vinski okusi voća neće se izraziti na pravilan način. Pri degustaciji vina uzmite u obzir koliko je vino oštro odnosno kiselo i koliko je slatko te jesu li ta dva okusa uravnotežena.

Tanin

Tanin može potjecati ili iz hrastovine ili iz kožice i sjemenke grožđa. Iako se najčešće povezuje s crnim vinima, može biti izražen i kod nekih bijelih vina, obično onih maceriranih te onih koja su neko vrijeme dozrijevala u hrastovini. Uz tanin veže se postupak aeracije – kojim se u kontaktu sa zrakom omekšavaju vina bogata taninom. Tanine možemo otkriti pomoću okusnih pupoljaka osjetljivih na gorko. Pri kušanju vina, pokušajte procijeniti čine li vam se tanini pretjerano tvrdim i oštrim ili možete pored tanina raspoznati dubinu okusa zrelog voća.

Tijelo

Pojam tijela se može vezati za pojam punoće pa tako vino može biti laganog (tankog), srednje punog i punog tijela, a ovisi o sadržaju alkohola, ekstrakta, načinu dozrijevanja…Puno tijelo ima npr. Žilavka dozrijevala u drvenim bačvama na finom talogu za razliku od one lepršave , lagane Žilavke koja je buteljirana mlada…

Aroma/ buke (bouquet)

Aroma vina je suma mirisnih sastojaka u vinu koje osjetimo našim osjetilom mirisa. Grožđe daje primaran miris, a mogu biti i drugi mirisi, zemlja, sijeno, voće, aromatične trave itd. Dio mirisa nestaje tijekom fermentacije, pa termin Aroma koristimo za mlada vina, a termin buke za starija vina.

Nakon što smo naveli osnovne karakteristike vina i načine na koji se nadopunjuju trebali biste steći dojam o jačini vina, laka, srednja ili jaka tijela.

Kojima se žuri, ti neka piju mlada vina; meni neka natoce staroga vina koje je spremljeno pod drevnim konzulima.

-Ovidije
Degustacija vina

Degustiranje određenih vina s namjerom objektivne procjene istog, pri čemu u obzir uzimate izgled, boju, miris, okus i opći dojam. Degustatori moraju poznavati sorte i prepoznati različite arome i okuse vina, te profesionalno opisati vino. Pri tom možemo izdvojiti par epiteta pri opisu vina:

  • Harmonično vino – bi bilo dobro balansirano, skladno vino u kojem su uravnotežene sve osnovne karakteristike, tako da se nijedna ne izdvaja.
  • Karakterno vino – ako vinu dodijelimo ovaj epitet, odnosimo se na karakteristične odlike podneblja terroir u kojem je nastalo.
  • Lagano vino – predstavljalo bi vino s niskom koncentracijom tanina i nižim udjelom alkohola, pitko i niže energetske vrijednosti u odnosu na teška vina
  • Mlado vino – vino koje nije prošlo kroz potpunu tehnološku obradu, već samo djelomičnu ili cijelu fermentaciju.
  • Organsko vino: vino nastalo od grožđa uzgajanog bez umjetnih aditiva za održavanje kvalitetnog roda.
Dekantiranje vina

Dekantiranje vina predstavlja proces pažljivog pretakanja vina u posudu kako bi se uklonio talog (vinski kamenac) i omogućio vinu duži dodir s kisikom prije konzumacije kako bi bolje razvio arome.

Zemljopisno porijeklo vina

Vina sa zemljopisnom oznakom porijekla podrazumijevaju vino proizvedeno isključivo od grožđa vinogradarskih područja, kontroliranog porijekla, zajamčene kvalitete.

Vinske suze

Metaforički opis vina koje se ispija iz odgovarajuće čaše, stilska figura kojom opisujete fizičke karakteristike vina kada se ono promatra i naginje na zid čaše, da bi se potom prenijelo u drugi položaj, pri čemu se traži bezbojni trag koji je ostao za vinom.

Terroir

Zemlja, tlo, izraz kojim se ističe dobar okus i miris rodnog kraja grožđa od kojeg je vino proizvedeno. Uključuje vrstu tla i mikro klimatske karakteristike koje su jedinstvene. Vina u čijem ukusu i aromi osjećate terroir posebno su cijenjena.

Filtriranje

Filtriranje predstavlja završni proces obrade vina prije punjenja u boce. Koristi se za odstranjivanje nečistoća i bespotrebnih stvari iz vina. Filtriranjem se može narušiti okus i karakter vina, pa imamo često imamo vina koja nisu filtrirana ili koriste laganu filtraciju. Na grafikama prikazanim ispod, prezentirali smo kako Vinogradi Nuić provode filtraciju i na kojim vinima.

I tako dolazimo do kraja ovog popisa nekih od važnijih karakteristika, čitajte nas i dalje..Pripremamo još edukativnog sadržaja za sve vinoljupce i one koje žele znati više.

Živjeli,

Vinogradi Nuić

Previous Post

Vinski bonton

Next Post

Najpoznatije sorte crvenih vina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top