fbpx

Povijest crvenih vina seže daleko, prvi dokazi o ispijanju vina stari su devet tisuća godina.

Crveno vino dokazano doprinosi zdravlju ako se umjereno konzumira. Povoljan učinak crnog vina prikazan je u studijama koje su pokazale kako je njegova umjerena konzumacija , što predstavlja dnevni unos od 150 ml za žene i do 200 ml za muškarce, povezana s otprilike 30% manjim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Crvena vina dobivena su od tamnih sorti grožđa. Stvarna boja vina varira od intenzivne ljubičaste do smeđe-crvene za starija vina. Prema tome, donosimo kratak pregled najpoznatijih vrsta vina kako bih znali u kojim vinima uživate.

Merlot

Merlot (fr. čit. Merlo) je najpoznatija francuska sorta, od koje se pravi najskuplje crveno vino na svijetu –Château Pétrus. Najčešće ga nalazimo u tradicionalnim bordoškim kupažama s Cabernet Sauvignon-om i Cabernet Franc-om. Grozd je srednje krupan ili sitan, bobice okrugle sa srednje debelom ili debelom pokožicom tamnoplave boje. Uzgaja se po cijelom svijetu. Daje strukturna i puna vina, zaobljenih tanina, voćnih aroma: trešnje, maline i šljive.

Merlot uživa popularnost budući da je elegantno i laganije vino koje ne sadrži toliko tanina koliko ih sadrže druga vina.

Ako još niste probali naš Merlot sada imate priliku..

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon (fr.čit. Kaberne Sovinjon) jedna od najpoznatijih francuskih sorti, nastala križanjem Sauvignon Blanc-a i Cabernet Franc-a. Uz Merlot jedno je od najpopularniji crnih vina te dolazi iz najpoznatije francuske vinske regije Bordeaux. Odlikuju ga kao zrelo i jako vino, bogato taninima, često odležava u hrastovim bačvama kada poprima i note vanilije. Grozd je srednji ili malen, bobica čvrsta i okrugla, modro-ljubičaste boje kožice. Intenzivne rubinski crvene boje s prijelazom na ljubičastu, ekstraktno s intenzivnom karakterističnom sortnom aromom.

Za ovo vino kaže se da je još bolje kada stari. Kroz godine postaje, kompleksnije, mekanije i elegantnije.

Preporučujemo da probate naš Cabernet Sauvignon

"Vino je jedan od najvećih znakova civilizacije na svijetu"

Ernest Hemingway
Cabernet Franc

Cabernet Franc (fr.čit. Kaberne Fran) još jedna bordoška sorta, daleki rođak Cabernet Sauvignon-a. Vrlo je rasprostranjena sorta, često je prateća sorta Merlotu i C. Sauvignon-u s kojima daje najbolje rezultate. Grozd je srednje velik, bobice srednje velike i okrugle, a kožica tamno modra.

Ova sorta daje delikatne arome, s izraženim voćnim karakterom, ponekad začinskim aromama – odlika veoma zrelog goržđa. Sortna vina su intenzivne rubinski crvene boje.

Spravljen po receptu starih Rimljana, Cabernet Franc Vinograda Nuić vino je koje morate kušati…

Syrah ili Shiraz

Syrah ili Shiraz (fr.čit. Sira/Širaz) potječe iz Francuske, no izuzetno je poznato i popularno u vinarijama Novog svijeta, pogotovo Australiji i Kaliforniji.

Vino ima duboku, tamnu boju i atraktivnu kompleksnu aromu. Grozd je srednje velik, bobice okrugle do ovalne, izrazito tamnoplavo obojene. Ova sorta daje vrlo aromatizirana vina s izraženom punoćom okusa.

Arome grimiznog voća, egzotični okusi mogu uključivati đumbir, tamnu čokoladu i često cvjetne nijanse.

Naš Syrah više puta je nagrađivan zlatom, okusite i vi čaroliju…

Pinot Noir

Pinot Noir (fr.čit. Pino Noar) još jedna izvorna francuska sorta, često su vinari s njom na Vi. Sorta koju ili volite ili mrzite. Crni pinot (ima i bijeli), zahtjeva tlo koje nije bogato hranjivim tvarima i gdje se voda ne zadržava, time je otežano uzgajanje ove sorte.

Ovo vino korak je dalje od Merlota, nešto svjetliji s više alkohola, izrazitim voćnim aromama te visokim potencijalom da pri procesu odležavanja u barrique bačvama pojača tanine. Okusi: malina, blagi okus trešnje, šljive i borovnice.

Sangiovese

Sangiovese (tal.čit. Sanđoveze) vjerovali ili ne, talijansko vino. 😊 Uzgaja se po cijeloj Italiji te Argentini i Kaliforniji. Sangiovese je vrsta grožđa od koje se radi Chianti – poznato talijansko vino, lagano i voćno – s notama trešnje. Ovisno o mjestu uzgajanja i načinu spravljanja vina, dužini odležavanja u bačvama, sorta najčešće daje voćna vina mogu poprimiti i teške arome kože.

Zinfandel/Primitivo

Zinfandel (Primitivo) Zinfandel – Kalifornija , Primitivo – Italija, od 2002. godine sinonimi, genetički blizanci, poznato kao američko narodno vino, potječe iz Hrvatske. Tragajući za podrijetlom ove sorte pratio se njegov uvoz u USA, dokazano je da je hrvatsko iseljeništvo donijelo i vinovu lozu -utvrđeno je da je genetski ekvivalent kaštelanskom crljenku i tribidrag-u. Općeprihvaćena sorta kalifornijskih vinograda, često se koristi kao sastojak mnogim vinskih mješavina.

Plavac Mali je mješavina crljenka kaštelanskog i Dobričića, crnog vina sa Šolte, tako da ste sigurno probali Zainfandel, mješavinu njegovih roditelja. Lagano slatkasto vino, s voćnim notama maline i kupine. Izrazito dobro ide uz roštilj.

Nadamo se da smo vam razjasnili neke od osnovnih razlika među crvenim vinima, sada kada znate nešto više o njima, možete izabrati vino po vašoj mjeri u naše web shop-u.

Živjeli!

Previous Post

Mala vinska škola pojmova

Next Post

Najpoznatije sorte bijelih vina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top