fbpx

Bijelo vino može se proizvesti i od crnog grožđa. Okusom je lakše od crnog vina i sadržava više različitih okusa. Kiseline se više ističu zbog puno manje tanina, koji potječe iz kože grožđa i koji crnom vinu daje boju i karakterističan okus.

Za bijela vina ne vrijedi izreka, da s godinama postaje bolje. Utjecaj umjerene konzumacije bijelih vina pozitivan je na zdravlje. U sastavu bijelih vina ističu se esencijalne aminokiseline koje pomažu u zaštiti kože.

Mislimo da je dovoljno razloga za probati zlatne kapi. Donosimo rezime najpopularniji vrsta bijelog vina u svijetu..

Chardonnay

Chardonnay (fr.čit. Šardone) potječe iz Francuske, regija Burgundije (Bourgogne). Najpoznatije bijelo vino na svijetu. Lagano, voćne arome i kiselkasto. Razlikujemo 2 tipa Chardonnay vina:

  • chardonnay koji nije stajao u bačvi, tzv. svježi chardonnay
  • chardonnay koji je odležao u bačvi

Ovisno odakle potječe krase ga klasične voćne arome dinje, jabuke ili grejpa (hladni pojas) ili pak arome breskve, manga i ananasa ( južni pojas). Bolje uspijeva na siromašnijem tlu, ali se može prilagoditi i drugim tipovima tla.

Po kvaliteti može ići od blagog do krajnje ozbiljnog okusa.

Ako još niste probali naš Chardonnay sada imate priliku..

Rizling

Rizling (fr.čit Rizling) ova sorta potječe iz Njemačke, dvadeseta je vrsta po rasprostranjenosti u svijetu. Obrađuje se od Europe do SAD-a, Australije, Kanade i Južne Afrike. Ovisno o načinu proizvodnje može biti suho vino s visokim postotkom kiselina ili veoma slatko vino. Arome koje se mogu osjetiti variraju o podneblju, od voćnih aroma jabuke i limete u južnijim podnebljima do mednih i težih nota u hladnijim podnebljima.

Kod nas je često poznat kao car gemišta.

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

Hipokrat
Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc (fr.čit. Sovinjon Blan) iako mu prijevod imena nije obećavajući (sauvage) – divljak, (blanc) – bijeli, ono je elegantno, dopadljivo i jedno od najprodavanijih svježih vina na svijetu. Popularnost je stekao na Novom Zelandu. Za razliku od Rizlinga trpi hrastovinu, pa mu okus varira preko mineralnih prizvuka i laganih nota, do jakih voćnih aroma smokava i dinja.

Sauvignon Blanc i Cabernet Franc roditelji su Cabernet Sauvignon-a.

Traminer

Traminer (Gewürztraminer) sorta porijeklo vodi iz Tramina u sjevernoj Italiji, često se uzgaja u centralnoj Europi, može se naći u Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Čest prefiks gewürz što znači začin, dočarava podvrstu koja ima aromatičniji i delikatniji sok.

Od Traminera se prave suha i slatka bijela vina, karakterističnih „začinjenih“ aroma. Osvježavajuće blijedo zlatno vino.

Chenin Blanc

Chenin Blanc (fr.čit. Šenin Blan) još jedan Francuz u nizu. 😊 Smatra se najuspješnijim francuskim vinom. Potječe iz doline Loire u Francuskoj, uzgaja se još i u Južnoj Africi, Južnoj Americi te Kaliforniji. Izrazito prilagodljiva sorta vina, ovisno na kojem podneblju se uzgaja daje različite arome. Varira od cvjetnih i medenih aroma prema bogatijim i sušim varijantama.

Proizvodi pjenušava, suha i slatka vina, čak i brandy.

Sémillon

Sémillon (fr.čit Semion) francusko vino iz regije Bordeaux, uzgaja se još i u Australiji, SAD-u, Čileu te Južnoj Africi. Proizvodnjom dobivamo slatka, sjajna, suha i visokokvalitetna vina. Opet i ova sorta ovisno o regiji u kojoj se uzgaja razvija različite arome.

Sémillon je glavni sastojak jednog od najskupljeg i najcjenjenijeg vina na svijetu – Château d’Yquem

Nadamo se da smo vam razjasnili neke od osnovnih razlika među bijelim vinima, sada kada znate nešto više o njima, možete izabrati vino po vašoj mjeri u našem web shop-u.

Živjeli!

Previous Post

Najpoznatije sorte crvenih vina

Next Post

Jeste li znali koliko vrsta vinskih boca postoji?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top