fbpx

Jeste li se ikad zapitali zašto baš Magnum boca?

Magnum vina idealna su za veća okupljanja, estetski su elegantni i impresivni za vaše goste. …

Vina točena u ove boce sazrijevaju bolje i sporije i imaju stalno bolji okus nego kad dozrijevaju u standardnim bocama

Magnum je ekvivalent dvije standardne boce za vino (1,5 l). S obzirom na to da svaka standardna boca sadrži pet čaša vina, nije ekstravagantno predlagati bocu za stol od četiri gosta – to rezultira dvije i pol čaše vina po osobi. Do 10 gostiju može dobiti čašu vina iz magnum boce.

Magnum pakiranje ima svoje prednosti. Iako se sama boca udvostručuje, veličina pluta je ista kao kod standardne boce. Čepovi nisu u potpunosti hermetički zatvoreni, s vremenom mala količina kisika prodire u bocu te stareći razvija arome. Magnum boce izlažu dvostruku količinu vina otprilike istoj količini kisika kao boce od 0,75 l.

Starije berbe vina u magnumu vjerojatno će biti u boljem stanju od onih u bocama od 750 mililitara.

Šampanjac odlično reagira na punjenje u Magnum ambalaži. Kako zbog sporog procesa starenja, tako što će mnogi proizvođači šampanjca pustiti „magnume“ kasnije od boca standardne veličine, što vinoljupcima omogućava pristup starijim, složenijim vinima.

Jedini nedostaci magnum boca su što će vjerojatno biti skuplje od dvije boce standardne veličine istog vina, zbog povećanih proizvodnih troškova.

Neće nužno svaka vinarija u svoj izbor uvrstiti Magnum pakiranje.

"Magnum boca vina savršena je veličina za dvoje ljudi ako jedan od njih ne pije."

Utjecaj kisika je manji u velikoj boci. Izloženost vina kisiku tijekom njegovog razvoja može povoljno djelovati na vino. Staklena ambalaža štiti vino od neželjene oksidaciji dok se boca ne otvori, no tome ne treba pristupiti slijepo jer mala količina kisika koja prodire kroz čep ključ je starenja vina.

Ta mala količina kisika izaziva mikro-oksidaciju i kisik stupa u interakciju s kemijskim svojstvima vina, fenolima i taninima. Polagana oksidacija tijekom starenja smanjuje trpkost vina, ističe arome drveta i omekšava tanine.

Vino koje sporije stari složenije je arome. Dio vina koji nedostaje kako bi boca bila puna do čepa stvara prostor koji nazivamo ullage (uledž).

Ullage u magnum daje sličan odnos površine vina i kisika kao u običnoj boci, no količina vina za apsorpciju kisika je duplo veća.

Nije tajna da Magnum rađa novi kvalitet.

Je li to uzrok veće cijene Magnum pakiranja?

Magnum boce u samoj proizvodnji koštaju više od standardizirane boce od 0,75, staklo je deblje a izrada boce ima poseban pristup. Samo skladištenje magnum boca također utječe na odluku vinarija da ih uvrste u svoju ponudu, potrebno je planski pripremiti prostor i razmisliti o transportu i krajnjem pakiranju takvog proizvoda, što sve utječe na cijenu.

Generalno u Magnum boce najčešće se toče vrhunska crvena vina, kojima je potrebno vrijeme da se sve arome razviju i istaknu. Pa tako često Magnum vina prelaze u naslijeđe, kolekcionari ih češće traže i prodaju se kao luksuzna pakiranja.

Praksa točenja bijelih vina u magnum pakiranja nije česta, jer znamo da bijela vina prije sazrijevaju od crvenih vina, no izuzetak čine posebne edicije koje se pune iz promotivnih razloga.

Za kraj predlažemo da probate naš Cabernet Franca u magnum pakiranju, idealan za svečane prilike, poklone i dobru zabavu. Ručno ubrani, birani grozdovi Cabernet Franca, fermentirali s medom po receptu starih Rimljana, dozrijeva 3 godine prije kušanja.

Izrazita elegancija, zar ne?

Magnum Cabernet Franc Vinograda Nuić

Živjeli! Vinogradi Nuić

Previous Post

Jeste li znali koliko vrsta vinskih boca postoji?

Next Post

Sve o Rosé vinima i kako se proizvode

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top