fbpx

Sve o Rosé vinima i kako se proizvode

Rosé (od francuskog, rosé[ʁoze]) vrsta je vina koja sadrži dio boje ljuske grožđa (pokožica), ali nedovoljno da bi se kvalificiralo kao crno vino. To je možda najstarija poznata vrsta vina, jer je najjednostavnije napraviti metodom dodira s kožom.

Rosé vino uživa popriličnu popularnost u zadnje vrijeme. Često se stavlja u kontekst ženskog pića što je pogrešno. Oba spola uživaju u čaši dobrog rosé-a.

Ono je elegantno, lagano i osvježavajuće iskustvo. Generalno se prezentiraju s toplim vremenom i zakuskama, no dovoljno su svestrana i pitka za sva godišnja doba.

Rosé vino je posebno jer nije ni crveno ni bijelo vino. Njegov okus naginje ka bijelom vinu, a boja na crveno vino. Poznato nam je kako se pigmenti koji daju boju vinu nalaze u pokožici grožđa. Svježe cijeđeni sok od grožđa bit će proziran, ali ako ga kratko izložimo djelovanju pokožice, poprimit će ružičasti ton.

Pa tako boja Rosé-a ovisi o vremenu kojem je vino bilo izloženo djelovanju pokožice. Paleta boja je jako široka od breskve do trešnje ili pak maline. Arome koje krase Rosé vina mogu biti šarolike također, od jagode, lubenice, maline, citrusa, cvjetnih nota..

"Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“

– Anthelme Brillat- Savarin

Rosé vino i njegova proizvodnja

Postoje 3 tehnologije proizvodnje rosé vina i one su:

Kontakt s pokožicom

Tehnologija proizvodnje koja je slična proizvodnji bijelih vina i tada se mogu dobiti roze vina od svjetlijih nijansi do tamnije obojenih. Crno grožđe se mulja i runji, masulj se sumpori i ide na ocjeđivanje. Tada je samotok vrlo svijetle boje. Vrši se prešanje ocijeđenog masulja, a samotočna frakcija ide na fermentaciju zajedno s prešanom frakcijom.

Saignèe, od francuskog “ krvarenja”

Tehnologija proizvodnje koja je slična proizvodnji crnih vina i tada se dobiju roze vina tamnijih nijansi ružičaste boje koja ide sve do crvene boje. Grožđe se mulja, runji i masulj se podvrgava maceraciji. Hladna maceracija pri niskim temperaturama omogućuje izdvajanje boje iz kožice koja prelazi u sok, a ne protječe zajedno s alkoholnom fermentacijom. Maceracija obično traje 3-24 sata, nakon toga masulj ide na ocjeđivanje i na prešanje. Što je maceracija duža, dobivaju se intenzivnije obojena roze vina.

Mješanje vina

Postoji manje uobičajena tehnologija koja kombinira crveno i bijelo vino kako bi se proizvelo ružičasto vino. To se posebno događa kada se doda malo crvenog vina kako bi se bijelo vino pobojalo ružičastom nijansom. Ova se tehnika puno koristi u području Champagne gdje miješaju sortu Pinot Noir sa sortom Chardonnay kako bi se proizveo pjenušavi rosé.

Vrste Rosé vina

Rosé vina mogu se praviti mirna, polu pjenušava ili pjenušava i sa širokim rasponom slatkoće, od vrlo suhog provansalskog ružičastog do slatkog bijelog Zinfandela. Rosé vina proizvode se od širokog izbora grožđa i mogu se naći širom svijeta, nije neobično naići ni na Rose Cuvée vina.

Serviranje i uparivanje

Idealna temperatura za serviranje rose vina je između 10 i 15 stupnjeva Celzijusovih .
Slaže se gotovo sa svim jelima, često je izbor za lagana i svježa jela, zakuske i fingerfood.

Ako do sada niste imali priliku probati Rose vina, Vinogradi Nuić u svojoj ponudi imaju čak dva Rosé-a, i to:

Rosé Trnjak

Pripremljen od sorte grožđa Trnjak. Krasi ga boja maline i mirisi trešnje, jagode i ruže. Naša gastro preporuka je kombinirati ga s jelima od povrća, bijelim mesom, jelima s morskim plodovima i slasticama.

Rosé Trnjak možete kupiti u našem web shopu.

Rosé Let’s Go

Rosé Let’s Go – pripremljen od sorte grožđa Blatina. Krasi ga svijetlo ružičasta boja te mirisi trešnje, maline i herbalnih nota. Svježe je lagano i harmonično sa slatkastim završetkom. Preporučujemo konzumirati prije jela kao predjelo ili uz jela od povrća, voćne slastice..

Rosé Let’s Go možete kupiti u našem web shopu.

Živjeli!
Vinogradi Nuić
Previous Post

Jeste li se ikad zapitali zašto baš Magnum boca?

Next Post

Sve o dekantiranju vina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top