fbpx
𝐃𝐞𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐫𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐜. 𝐧𝐚𝐳𝐢𝐯 (𝐝𝐞́𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫- 𝐨𝐭𝐚𝐤𝐚𝐭𝐢)
i predstavlja postupak odvajanja bistre tekućine od njena taloga, npr. prilikom pretakanja vina ili taloženja mošta.
𝐙𝐚𝐬̌𝐭𝐨 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐯𝐢𝐧𝐨?
𝟏. 𝐎𝐝𝐯𝐚𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐨𝐠𝐚
Dekantiranje ima prvenstveno zadaću odvojiti talog kako ne bi došlo do ulaska krutih čestica u usta. Važno j naglasiti kako vinski talog nije nikakva negativna pojava – to su soli vinske kiseline koji nastaju zato što vino u boci nije mrtva tekućina, ono i dalje „radi“.
𝟐. 𝐀𝐞𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐯𝐢𝐧𝐚
Suvremeno proizvedena vina većinom se filtriraju pa je taloga sve manje, pa tako dolazimo do drugog razloga dekantiranja.
A to je – dati vinu da prodiše. Često se vina koja dulje stoje u boci “zatvore” i treba im dodir sa zrakom, oksidacija, kako bi se vino „otvorilo“ odnosno pokazalo sve svoje arome u punom svjetlu.
𝐊𝐨𝐣𝐚 𝐯𝐢𝐧𝐚 𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐫𝐚𝐣𝐮?
  1. 𝐂𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨-𝐛𝐢𝐣𝐞𝐥𝐨 𝐳𝐫𝐞𝐥𝐨 𝐯𝐢𝐧𝐨 -za uklanjanje sedimenata.
  2. 𝐍𝐞𝐳𝐫𝐞𝐥𝐨 𝐜𝐫ve𝐧𝐨 𝐯𝐢𝐧𝐨 𝐬 𝐨𝐛𝐢𝐥𝐣𝐞𝐦 𝐭𝐚𝐧𝐢𝐧𝐚- dekantacija umanjuje oštar okus izraženih fenolnih spojeva biljnog podrijetla. Bez toga, „mlado“ crno vino neće u potpunosti pokazati svoju jedinstvenu aromu i ukus..
  3. 𝐍𝐞𝐳𝐫𝐞𝐥𝐨 𝐛𝐢𝐣𝐞𝐥𝐨 𝐯𝐢𝐧𝐨-bijele sorte dekantiraju se kako bi se vino prozračilo.
  4. 𝐂𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨 𝐯𝐢𝐧𝐨, 𝐤𝐨𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐝𝐮𝐠𝐨 𝐨𝐝𝐥𝐞𝐳̌𝐚𝐥𝐨 – starija skupocjena vina, dekantiraju sommelieri. Stručno dekantiranje nužno je za zadržavanje aroma.

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

–– Hipokrat
𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐫𝐚𝐭𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐨?🤔
Dekantiranje je tradicionalan element formalnog posluživanja vina i može se reći ima i estetski karakter.
Vino u kristalnom dekanteru izgleda zaista požudno.
Slijedite postupak:
  1. Ako je vaša boca vina pohranjena vodoravno, izvadite je iz skladišta i stavite je uspravno cijeli dan prije dekantiranja. To omogućuje talogu da se taloži na dnu boce.
  2. Otvorite svoju novu bocu vina pomoću vadičepa.
  3. Nagnite grlo boce prema dekanteru.
  4. Dno boce držite pod kutom od 45 stupnjeva kako vino ne bi šiknulo (i remetilo talog).

Nakon obavljenog dekantiranja, kružnim se pokretom dekantera vino uzburka i prozrači.

Pretakanje se može izvršiti do četiri sata prije nego što predvidite da ćete popiti vino.

Dekantiranje i vrste vina

𝗖𝗿𝘃𝗲𝗻𝗮 𝘃𝗶𝗻𝗮

Dekantiranje crvenih vina laganog tijela vrši se 20-30 min prije konzumacije. Naša vina iz te grupe su: Alter Ego, Blatina kvalitetna i Merlot kvalitetni

Dekantiranje crvenih vina srednjeg tijela vrši se 30-60 min prije konzumacije. Naša vina iz te grupe su: Blatina vrhunska, Merlot vrhunski i Cabernet Sauvignon

Dekantiranje crvenih vina punog tijela vrši se +60 min prije konzumacije. Naša vina iz te grupe su: Trnjak, Syrah, Merlot premium, Cabarnet Franc i Blatina Barrique.

𝗕𝗶𝗷𝗲𝗹𝗮 𝘃𝗶𝗻𝗮

Dekantiranje bijelih vina laganog tijela vrši se 5-10 min prije konzumacije. Naša vina iz te grupe su: Žilavka kvalitetna

Dekantiranje crvenih vina srednjeg tijela vrši se 10-15 min prije konzumacije. Naša vina iz te grupe su: Žilavka Vrhunska i Pošip

Dekantiranje crvenih vina punog tijela vrši se 15-20 min prije konzumacije. Naša vina iz te grupe su: Žilavka selekcija i Chardonnay

Njega dekantera

Nema posebnih pravila pri održavanju dekantera, poprilično su jednostavna:

  1. Obrišite dekanter ručnikom ili ubrusom samo s vanjske strane.
  2. Operite ručno.
  3. Ne koristite agresivne kemikalije za kućanstvo, nakon nanošenja otopina isperite tekućom vodom.
  4. Bolje je okomito sušiti.
  5. Čuvajte u ormaru odvojeno od posuđa.

Odvojite dekantere prema vrsti vina – za mlada i starija pića. Za prvi tip prikladne su posude sa širokom bazom i vratom koji se širi u obliku lijevka. Ponekad se koriste spiralne verzije.

Savjet! Ne kupujte dekantere od keramike ili proizvode od drva – ti materijali upijaju mirise, pa nisu pogodni za prelijevanje.

Sada kad znate nešto više o dekantiranju razmislite o kupnji vaše omiljene butelje Vinograda Nuić i uživajte u dekantiranju i dobroj čašici…Kupnju možete obaviti putem našeg web shopa.

Živjeli,
Vinogradi Nuić
Previous Post

Sve o Rosé vinima i kako se proizvode

Next Post

Koja su to najprestižnija vinska natjecanja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top