fbpx

Koja su to najprestižnija vinska natjecanja?

Znate one divne naljepnice koje krase vrhunska vina? Zlato, srebro, bronca…

U svijetu vina postoje prestižna vinska natjecanja, za sve one koji vole vina ali nisu bili upoznati s ovom temom pripremili smo sažetak o najprestižnijim vinskim natjecanjima. Ono što povezuje sva vinska natjecanja jest ljubav i entuzijazam prema vinu i vinogradarstvu…

Među najprestižnija vinska natjecanja ubrajaju se: Decanter, AWC Vienna i Mundus Vini, dok u svijetu ukupno ima 15-tak prestižnih vinskih natjecanja. U nastavku pročitajte koje su to karakteristike ovih natjecanja i kakav je plasman Vinarija Nuić ostvarila sa svojim vinima.

Međunarodna natjecanja u svijetu vinarstva, organizirani su događaji na kojima renomirani suci ocjenjuju vina različitih sorti, berba, kategorija ili proizvođača. Većina njih drži se „slijepog“ kušanja, kako bi se spriječila pristranost prema određenom proizvođaču/sorti/vinu.

Cilj im je dobiti valjane usporedbe vina od stručnjaka. Neka vinska natjecanja strogo su orijentirana prema profesionalnom svijetu, a neka prema širokoj publici.

Razlike među vinskim natjecanjima većinom se odnose na način rangiranja vina. Velika većina temelji se na slijepom kušanju te se dodjeljuju medalje u raznim kategorijama. Postoje i specijalizirana rangiranja u vidu „najboljih u klasi“, plasmanu i bodovnim ljestvicama. Sudački žiri okupljen je od strane vinskih kritičara, sommeliera, novinara i ostalih priznatih stručnjaka.

𝐀𝐖𝐂 𝐕𝐢𝐞𝐧𝐧𝐚

𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐣𝐢𝐳𝐚𝐳𝐨𝐯𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐨𝐝 𝐬𝐯𝐣𝐞𝐭𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐭𝐢𝐡 𝐧𝐚𝐭𝐣𝐞𝐜𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐮 𝐤𝐮š𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐯𝐢𝐧𝐚.Uspostavlja najviše standarde u čast kontinuiranog podizanja zahtjeva kvalitete u svijetu vina.

11.232 vina iz 41 zemlje ispunilo je izazov 2020. godine! Europska unija službeno je odobrila

AWC Vienna za organiziranje vinskih natjecanja u svrhu dodjele nagrada. Bečke medalje AWC priznaju se na bocama vina.

AWC_Medalje 021

Slijepa degustacija Vina će se ocjenjivati prema međunarodnom sustavu od 100 bodova. Panel stručnjaka AWC Vienna čine domaći i međunarodni enolozi, vinski stručnjaci, sommelieri, gastronomi, trgovci vinom i novinari. Zbog načina ocjenjivanja – slijepog kušanja i strogih pravila kušanja, AWC Vienna je najizazovnije od svjetski poznatih natjecanja u kušanju vina.

𝐌𝐔𝐍𝐃𝐔𝐒 𝐕𝐈𝐍𝐈

Natjecanje Mundus Vini osnovano je od strane Meininger Verlag te se smatra jednim od prestižnijih međunarodnih natjecanja vina na području Njemačke.

𝐌𝐞𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐕𝐞𝐫𝐥𝐚𝐠 je izdavačka kuća koja u sklopu svojih djelatnosti vodi priznati časopis o svijetu vinarstva i održava vinska natjecanja. Tradicija seže od osnutka 1903. godine i jedan je od ključnih figura njemačkog vinarskog svijeta.
Cilj natjecanja je prepoznati i promovirati kvalitetu prijavljenih vina.

Osvojene nagrade omogućuju prestižni vanjski učinak u marketingu. Kupci mogu biti sigurni kako konzumiraju vrhunska vina. Kako bi se zadovoljilo međunarodno tržište vina i proizvođači, MUNDUS VINI GmbH organizira dvije degustacije godišnje od 2014. godine.

Mundus Vini medalje

Mundus Vini medalje sinonim su za garanciju i kvalitetu nagrađivanog vina.
Profesionalno kvalificirani međunarodni žiri sastavljen od: – enologa – vinara – trgovaca vinom – sommeliera i – specijalnih novinara kušača vina. Vina se kušaju u prikrivenim rundama.

Osvojena medalja nakon natjecanja krasi ambalažu vina kao naljepnica koja vam u kratkim crtama ističe najbitnije. Pa pogledajmo koja vina Vinograda Nuić krase ove medalje…

2020. godina

– Merlot 2015 ZLATO
– Trnjak 2016 ZLATO

2019.godina

– Trnjak 2015 ZLATO
– Blatina Barrique ZLATO
– Blatina Vrhunska SREBRO

2018. godina

– Merlot ZLATO
– Žilavka selekcija ZLATO

𝐃𝐞𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫

Najveće je i najutjecajnije svjetsko natjecanje vina pokrenuto 2004. godine u organizaciji britanskog magazina Decanter.
Sada već u svojoj 18. godini, Decanter World Wine Awards (DWWA) najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje s globalnim dosegom bez premca.

Sudeći po vrhunskim vinskim stručnjacima iz cijelog svijeta, DWWA je međunarodno priznat zbog svog rigoroznog postupka ocjenjivanja. Osim DWWA magazin Decanter dodjeljuje nagrade Hall of fame & Retailer Awards.

Kuća slavnih Decanter želi prepoznati i nagraditi izvrsnost u vinskom svijetu, čime je jedna od najznačajnijih i najprestižnijih međunarodnih industrijskih nagrada u vinskom svijetu. Cilj je ovih nagrada proslaviti i pobijediti najbolje tamošnje maloprodaje vina, nagrađujući maštu, napor, kreativnost energiju.

Vinogradi Nuić već dugi niz godina sudjeluju na prestižnim vinarskim natjecanjima. Ponosni smo na rezultate koje smo ostvarili na Decanterovom svjetskom natjecanju.

Decanter 2016

Merlot 2012. – bronca
Cabernet Sauvignon 2012. – bronca

2019.godina

Trnjak 2015 ZLATO
Blatina Barrique ZLATO
Blatina Vrhunska SREBRO

Osvojena medalja nakon natjecanja krasi ambalažu vina kao naljepnica koja vam u kratkim crtama ističe najbitnije – godinu i mjesto. Nadamo se da smo vam sada pobliže objasnili koju težinu imaju osvojene medalje koje krase naša vina. Ako želite još više informacija o plasmanu vinarije Nuić na prestižnim natjecanjima, pratite link:

Nagrade

Previous Post

Sve o dekantiranju vina

Next Post

Lagano zagrijavanje .. Pogledajte koje smo vinske sajmove obišli u posljednjih mjesec dana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top