fbpx

Koje su dobrobiti crvenog vina?

Crveno vino uživa popularnost i često u razgovoru čujemo: „Crveno vino je odlično za zdravlje.“ „Čaša crvenog vina iza ručka je lijek..“ i slične rečenice.

Mi smo se potrudili istražiti je li to uistinu tako i što točno crveno vino znači za zdravlje.

Odlučili smo pogledati iz više kutova ovu temu i objasniti vam prvo, kako vino ovisno o sorti/vrsti može imati određen utjecaj na poboljšanje zdravlja te nakon toga navesti opće dobrobiti za uživanje u ovom tradicionalnom piću.

Grožđje kao glavni sastojak

Ono što čini vino moćnim i zdravim pićem jest grožđe. Sva ljekovita svojstva vina počivaju na svojstvima ploda od kojeg nastaje.

Crveno grožđe izvor je flavonoida, polifenolskih spojeva koji imaju antioksidativno, antitumorsko i antiviralno djelovanje u ljudskom tijelu.

Svi znamo da je sok grožđa prozirne boje i da zapravo kožica grožđa bogata crveno ljubičastom bojom boji vino u crveno.

Pri fermentaciji grožđa osim što šećer prelazi u alkohol, stvara se resveratrol, koji je najsnažniji antioksidans u crvenom vinu, kasnije ćemo reći nešto više o njemu. Osim nabrojanih svojstava sadržava još i flavonoide: kvercetin, katehin i epikatehin te mnoštvo ostalih nutrijenata, minerala, vitamina i kiselina.

Prije svega, riječ dvije o umjerenosti

Naravno prije nego krenemo dalje bitno je napomenuti da svi savjeti vezani za dobrobiti ispijanja crvenog vina prije svega uključuju umjerenost u konzumiranju. Opća preporuka je: najveći dnevni unos do 150 ml za žene te do 200 ml za muškarce ne više od 5 dana u tjednu. Naravno sve to uključuje apsolutno zdrav ljudski organizam, a oni koji imaju bilo kakve zdravstvene tegobe, trebaju se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Važno je napomenuti kako dame brže apsorbiraju alkohol od muškaraca zbog manjeg sadržaja vode u tijelu i različitih enzima u želudcu. Stoga manja preporuka dnevnog unosa za dame. 😉

Vrsta/sorta vina i utjecaj na zdravlje

Suha crvena vina najbogatija su antioksidantima od svih ostalih vrsta vina te se smatraju i najzdravijim.

Budući da sam proces proizvodnje suhih crvenih vina ne uključuje uklanjanje kožice pri fermentaciji, sastav kožice prelazi u vino. Procijanidi kao najkvalitetniji antioksidanti grožđa, čine suha vina izrazito zdravim i poželjnim kada su u pitanju zaštita krvožilnog sustava i dugovječnosti. Klikom na link, možete pogledati vrhunska suha crvena vina Vinograda Nuić.

Narančasta ili populistički nazvana Orange vina, su zapravo bijela vina pravljena poput crvenog vina. Proces proizvodnje omogućuje izlaganje soka duljem djelovanju kožice i osim što je prešao određen postotak boje iz kožice također je u sok prešlo i dosta spomenuti antioksidanasa koji djeluju dobro na zdravlje.

Već smo pisali o Rose vinima, poznat nam je proces njihove proizvodnje. Time možemo zaključiti kako je i to vino primilo bogati sastav kožice, iako manje vremena izložen od Orange i crvenih vina, doza antioksidansa je obogatila ovo vino. U našoj ponudi imamo dva Rose vina, Trnjak Rose i Let’s go Rose.

Omiljena bijela vina, nažalost nemaju dug „kontakt s kožicom“, samim time imaju manje antioksidansa. Bijela vina imaju mjerljivo manje utjecaja na zdravlje ljudskog organizma od crvenih vina.

„Vino je stvar, na čudesan način namijenjena ljudima, da se primjenjuje kod dobrog i lošeg zdravlja u pravilnim količinama.”

–– Hipokrat

Na što sve djeluje vino?

Pa da krenemo redom, koje su to dobrobiti crvenog vina. Osim što djeluje na cjelokupni imunitet, izdvojili smo vam najbitnija područja koja su istražena u ljudskom organizmu i pozitivno djelovanje vina na njih.

Imunitet

Kako smo već naglasili glavni sastojak vina i njegov utjecaj na zdravlje leži u antioksidansima. Prilikom istraživanja sprovedenom na 4000 ljudi, došlo je se do zaključka da oni koji popiju više od 14 čaša crvenog vina u godini imaju 40 posto manje šansi da se zaraze gripom. Sveučilište u Georgetownu u Americi otkrili su dodatne dobrobiti resveratrola.

Prije svega važno je objasniti što je to resveratrol. On pripada velikoj skupini polifenolnih spojeva ( polifenola), a neke ga vrste biljaka proizvode kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubičasto zračenje ili drugu vrstu stresa. On se nalazi u grožđu, vinu, soku od grožđa, kikirikiju i bobičastom voću.

Ima brojna biološka djelovanja koja mogu spriječiti razvoj tumora te djeluje na sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Ne smatra se toksičnim niti uzrokuje značajne nuspojave u ljudi.

Flavonoidi pokazuju širok spektar utjecaja na ljudski organizam, pa tako uključuju i antitumorsko i antiviralno djelovanje.

Crveno vino ublažava negativne učinke masne i slatke hrane.Resveratrol kao prirodni antioksidans utječe na prohodnost krvnih žila što značajno utječe na pravilno funkcioniranje krvožilnog sustava.

On blagotvorno djeluje i na mozak, te smanjuje plak na mozgu, koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti poput Alzheimerove, zaključili su znanstvenici sa sveučilišta Cornell, još 2009. godine.

Imunitet se jača na svim razinama, umjerenom konzumacijom crvenog vina, pa tako se: smanjuje utjecaj od tumora dojke, povećava se razina dobrog HDL kolesterola, poboljšava spavanje, smanjuje opasnost od karijesa, pomaže smanjiti kilograme, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pročišćava kožu i regulira probavu.

Infekcije

Utjecaj vina na zdravlje predmet je mnogih rasprava i istraživanja, posebice time što je vino proizvod koji je tu vjekovima te se koristi dugo kroz povijest čak i kao antiseptik za površinske rane.

Stručnjaci vjeruju da crveno vino može ubrzati liječenje infekcija i smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu, koji aktivno sudjeluju u stvaranju raznih upala i bolesti.

Umjerena konzumacija crvenog vina donosi užitak, blagodati za zdravlje i ljepši izgled. Vinoljupci su svjesni kako je čaša crvenog vina odličan način za opuštanje nakon radnog dana, no isto tako trebaju biti svjesni da je umjerenost ključ.

Vrlo lako vino može postati otrov umjesto lijeka, ako ne pripazimo na količinu.

Kolesterol

Odveć poznata informacija za sve tlakaše i one koji se bore s prekomjernom razinom lošeg ( LDL) kolesterola može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, visoki krvni tlak i uzročno posljedično srčani udar. Vlakna koja se nalaze u grožđu odličan su nutrijent za sve osobe koje imaju visok LDL kolesterol, te je dokazano da vlakna smanjuju razinu lošeg kolesterola za 9 posto. Prema tome, razmislite o ovoj dobrobiti crvenog vina i počastite se čašom vrhunskog Merlota Vinograda Nuić. 😉

Srce

Slijedom pozitivnog djelovanja nutrijenata na nakupljanje plaka u arterijama, jasno nam je da se smanjuje i rizik od nastanka krvnih ugrušaka, te zdrave krvne žile koje su fleksibilne nisu u ugrozi.

Regulacija razine šećera u krvi

Resveratrol pomaže pri reguliranju šećera u krvi, što se konkretno odnosi na dijabetičare. Resveratrol snižava razinu kolesterola i sistoličkog krvnog tlaka, što kod zdravog organizma omogućuje oslobađanje inzulina i samim time osjetljivost tijela na inzulin i posljedično reguliranu razinu šećera.

Mozak

Već smo spomenuli da Alzheimerova bolest rijetko „napada“ vinoljupce. Razlog toga je opet resveratrol koji utječe pozitivno na aktivnost mozga, pa time možemo zaključiti da jedna čaša vina utječe pozitivno na aktivnosti mozga, još bolje u kombinaciji s rješavanjem sudoku-a ili križaljke. 😊

Tumori

Nitko se neće usuditi reći da vino djeluje na nestanak tumora, ali svi su složni kako resveratrol iz crvenog vina svojim zajedničkim djelovanjem na razne komponente organizma može spriječiti širenje stanica raka.

Dobra linija i vino?

Eh, sada dolazimo do mača s dvije oštrice. Uz sve navedene dobrobiti crvenog vina, jasno je kao dan da nam vino može pomoći u zaštiti od pretilosti.

S obzirom na piceatanol kao još jedan nutrijent vina, vino nas štiti od prekomjerne težine. No, važno je prisjetiti se zlatne sredine i umjerenosti.

Energetska vrijednost suhog crvenog vina je oko 64 kalorije na 100 grama, a bijelog suhog vina 88, polu-slatkog vina između 100-150 kalorija.

Vino također sadržava kalorije i u njemu treba uživati pažljivo i umjerno, inače će prevladati kalorije, a ne korist njegovih nutrijenta. Ne smijemo zaboraviti da alkohol stimulira apetit, pa pripazite na kalorijski unos dok uživate u čaši crvenog vina. 😉

"Francuski paradoks"

Francuski paradoks je pojam za primijećenu malu smrtnost od krvožilnih i srčanih oboljenja u Francuskoj unatoč njihovoj bogatoj narodnoj kuhinji, unošenju zasićenih masti i uživanja u duhanu.

S obzirom na da svi znamo da Francuska prednjači po kulturi pijenja vina, paradoks se sam nameće. 😊 Iz toga se da zaključiti kako vino Francuze štiti i topi masne naslage i štetne toksine.

Sada vjerujemo da svatko ima dovoljno razloga za uživanje u crvenom vinu. Naša vinarija u svom asortimanu nudi različite sorte vina, crvena suha vina i rose vina imaju svoje prednosti, zato ih iskoristite. Vaše butelje vas čekaju u našoj trgovini.

Živjeli!

Vinogradi Nuić

Previous Post

Večer Ljubuških Vina – Što to ima u hercegovačkom kršu!

Next Post

“Kušaj ljubuška vina”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top