fbpx

Tko je sommelier – i što on zapravo radi?

Tko je zapravo sommelier i sto on radi?

„Sommelier predstavlja vrhunskog poznavaoca vina, čiji je jedan od mnogobrojnih radnih zadataka kombiniranje vina s hranom“

Često se među vinoljupcima, pronađe jedan koji sam sebe nazove sommelierom vjerujući da njegova moć ispijanja vina i prepoznavanje sorti dovoljna kako bi se snašao u poslu sommeliera.

Premda, istina je daleko od toga.

Posao sommeliera

Posao sommeliera nije nimalo jednostavan i ako uzmemo u obzir široki spektar znanja koje je potrebno imati svjesni smo da je potrebno puno truda i zalaganja kako bi postali jedan od njih.

Stara francuska riječ „sommelier“ i „bete de somme“ znači vinski konobar, odnosila se nekoć na poslugu francuske kraljevske obitelji koja je bila odgovorna za prtljagu. Sommelier je bio osoba zadužena i osim transporta i za odabir vina, deserta i dekoracije stola. Testirao je hranu i vino prije svog vladara.

Sommelieri su obrazovane osobe, vrhunski poznavaoci vinske kulture koji u opisu svog posla daju preporuke i poslužuju vina uz određena jela.

Vrhunski sommelier treba imati široko znanje o vinogradarstvu, enologiji, kulinarstvu, uslužne i prodajne vještine itd.

Sommeliera bi trebale krasiti osobine skromne i iskrene osobe. Koja će imati poštovanje prema vinu, vinarima i svojim gostima.

Kako se postaje sommelier?

Da bi dobili službeno zvanje sommeliera potrebna vam je vrhunska obuka, koja se dijeli na nekoliko različitih nivoa:

Obilježja zanimanja
(uvod u obilježja zanimanja, upoznavanje s vinskim bontonom, priborom, upravljanje podrumom itd.)

Vinogradarstvo
(povijest vina, pregled vinogradarstva i vinarstva regije u kojoj polaže tečaj, svjetska mreža vina)

Enologija
(grožđe, proces pravljenja vina, kemijski sastav, legislativa vina, maceracija i sazrijevanje, itd.)

Podjela između pića
(pjenušci i specijalna vina, pivo, voda, čaj i kava, cigarete i destilati)

Tehnike degustacije vina
(čaše, uvjeti degustacije, procjene, pragovi percepcije, analize itd.)

Enogastronomija

Navedene stavke samo su prva razina sommelierskog znanja, postoje minimalno tri razine znanja koje je potrebno proći kako bi bili priznati sommelier.

Kako napredujete u razinama podrazumijeva se da se vaš opus znanja širi sve više i više, pa tako visokokvalificirani sommelieri znaju puno više o kulturi stola, tehnikama degustacije, senzorici, povijesti i razvitku vina, tehnikama sparivanja vina i hrane, kulinarstvu itd.

Razlika između zanimanja sommeliera i enologa

Ne mali broj puta zanimanje sommeliera i enologa se poistovjeti, nadamo se da smo vam sada malo razjasnili tko je zapravo sommelier.

Enolozi su pak vinski stručnjaci, fakultetski obrazovani s područja vinarstva/enologije. Široka znanost koja pokriva kultiviranje vinove loze, proizvodnju i arhiviranje vina. Enolozi su uključeni u sve procese proizvodnje vina.

Životni poziv

Biti sommelier je poziv. Kao zanimanje zahtijeva konstantno ulaganje u znanje, praksu i rad. Ako ste zainteresirani za ovo zanimanje možete više istražiti na koji način doći do zvanja, osim što imate razne prestižne tečajeve za certificirane sommeliere, postoje i najnapredniji stupanj u upravljanju vinom, koji zahtijeva studiranje, često u trajanju od šest mjeseci do dvije godine.

Za koji god se put odlučite u vašoj karijeri, važno je shvatiti kako je postajanje sommelierom posvećen i težak posao.
Potražite posao u vinskim restoranima, barovima, ugostiteljskoj tvrtki, hotelima i slično, svaki posao od ovih pruža izvrsne prilike za izgradnju vašeg iskustva kojeg kasnije možete zaokružiti certifikatom.

Živjeli!

Vinogradi Nuić

Previous Post

Lagano zagrijavanje .. Pogledajte koje smo vinske sajmove obišli u posljednjih mjesec dana

Next Post

Večer Ljubuških Vina – Što to ima u hercegovačkom kršu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top